Het was een enigszins bijzondere verenigingsdag. Niet alleen omdat er voor het eerst sinds 2019 weer een Minute of Fame-competitie kon worden gehouden, maar ook omdat er als eerbetoon aan Gerrit Frijlink een serie van en over hem werd vertoond.
Bij de start van het ochtendprogramma waren er ca. 35 leden aanwezig, maar dat aantal liep in de loop van de dag op tot ca. 50. Het programma begon met ISU Code 27b met bijdragen van zusterorganisaties uit Kansai, Denemarken, Tokyo, Australië (2x), Frankrijk en New Zealand.
Daarna zagen we van Robert van den Brink het eerste deel van zijn serie Lente, met in het laatste blok deel 2. In deel 1 zagen we o.a. bloeiende krokussen met ijskristallen, parende padden, een heikikker die ten behoeve van de paring drie dagen een blauwe kleur heeft, en allerlei lenteboden inclusief insecten daarop, zoals het oranjetipje dat eitjes legt op de pinksterbloem. Overigens heeft dit vlindervrouwtje geen oranje tipje op de vleugels en doet het meer denken aan een koolwitje. In deel 2 zagen we ondersteund door een toelichting hoe koolmezen zorgen voor hun nageslacht. Ook het uitsluipen van de viervlek, een libellensoort, was boeiend om te zien. Bij dit proces kruipt de libel uit het larvenhuidje en heeft daarna enige tijd nodig om als volwassen insect weg te kunnen vliegen.
Ook voor Jan Menzinga was het voorjaar een bron van foto-inspiratie en in zijn serie Voorjaar hij liet foto’s van allerlei bloeiende planten zien, zoals winterakoniet, kerstroos, sneeuwklokje, bosanemoon, krokus, kievitsbloem, helmbloem, vogelmelk, daslook, blauw druifje en speenkruid. Voor een broedende eend en een meerkoet met jongen was de lente ook aangebroken. In zijn andere serie met als titel Noordoostpolder nam Jan ons mee naar Urk waar visserij nog steeds een grote rol speelt en het Vissersmonument laat zien hoeveel mensen hierdoor om het leven zijn komen. Ook de vlindertuin in Emmeloord bij het volkstuincomplex De Zuidert werd in beeld gebracht.
Het laatste onderdeel van het ochtendprogramma (1e blok) werd afgesloten met de ‘Minute of Fame’-competitie 2022. Er waren 13 inzendingen over zeer verschillende onderwerpen en eveneens zeer verschillend uitgewerkt. Na de lunchpauze reikte Dennis Boersma de oorkondes uit aan de prijswinnaars. De 1e prijs ging naar Robert van den Brink voor zijn inzending Bloem Bloei. De 2e prijs was voor Job van de Groep voor zijn serie Fake Neus. Job eindigde met zijn serie Factor 3 op de derde plaats in het klassement, maar op basis van de competitieregels komt slechts één inzending in aanmerking voor een prijs. De 3e prijs ging daarom naar nummer 4 in het klassement en dat was Hans Ketelaar met zijn serie Fietsen.
Ook Ernest van Loon ontving een oorkonde omdat aan hem tijdens de ALV op 26 maart 2022 het predicaat Lid van Verdienste is verleend vanwege zijn langjarige inzet voor het projectieteam en het technisch up-to-date houden van de computers.
Voor het programmaonderdeel Dia’s en Video’s van Leden waren veel foto’s aangeleverd die soms eigenlijk meer het karakter hadden van een korte serie. Dit programmaonderdeel is echter eigenlijk niet bedoeld voor korte series. Willebrord en Willy Dorresteijn beten zo het spits af met een serietje over de viering het 150-jarig jubileum van de tuinvereniging Groei & Bloei op 25 mei jl. op de buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem (Ov.), waar prinses Beatrix eregast was. Willebrord liet ook nog een miniserie zien over een potvis die in 2013 op Texel was aangespoeld en een kostbare schat aan amber in zich had. Met een deel van de opbrengst heeft Ecomare (Natuurmuseum en zeehondenopvang op Texel) een expositieruimte over walvissen kunnen realiseren. Wiebe Halbersma deelde naast paddenstoelen ook andere natuuropnamen met ons. Job van de Groep had ons bij de MOF-competitie al bij de neus genomen met zijn serie Fake Neus. Nu illustreerde hij allerlei gezegden over een neus met de neuzen van zijn familie. Ook Jes Spoelstra had foto’s aangeleverd en Jan Menzinga bezocht Vikingskipet, het ijsstadion van Hamar. Er waren geen schaatsers aanwezig, maar wel allerlei grote en mooie auto’s. Hans Ketelaar was duidelijk gegrepen door het contrast van allerlei voorjaarsbloemen en de omgeving met betonnen kazematten op het Werk aan de Groeneweg, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gerard Coumou had foto’s gemaakt bij het Cruquiusgemaal en in de Keukenhof. Als hekkensluiter van Dia’s en Video’s van Leden maakte Erwin Dammers ons deelgenoot van de duivenoverlast bij de Vitiskerk in Hilversum en hoe daarvoor succesvol de hulp van slechtvalken wordt ingeschakeld.
Daarna was de aandacht gericht op Gerrit Frijlink met de aan hem opgedragen serie Gerrit-Frijlink – 75 jaar stereofotograaf. In zijn stijl was een serie samengesteld uit zijn stereodia’s, aangevuld met enkele digitale foto’s die Job had gemaakt. Dennis had het scannen van zo’n 45 analoge dia’s uit de serie op zich genomen! De serie werd vertoond voorzien van een mondelinge toelichting door ondergetekende, zoals Gerrit dat ook altijd deed. Het was eigenlijk een illustratie bij het In Memoriam in 3D-Bulletin 222, aangevuld met de afbeeldingen bij het Stereo Portfolio van Gerrit dat in 3D-Bulletin 183 heeft gestaan. Na afloop gaven diverse aanwezigen expliciet aan dat het een mooie terugblik was op Gerrit als stereofotograaf.
In het laatst blok zagen we van Wiebe Halbersma de series Ahe Papoea en Umbrië. Beide brachten je in vakantiestemming, want Ahe is een duikresort op Papoea en zo zagen we allerlei fraaie onderwaterbeelden, terwijl je je in Umbrië voelt als god in Italië.
Job van de Groep nam ons mee naar Kamp Vught met beelden en een toelichting waarvan je koude rillingen krijgt: meer dan 12.000 Joden zijn vanuit Kamp Vught doorgevoerd naar kamp Westerbork en vandaaruit naar vernietigingskampen in Polen! Ook de leefomstandigheden in Kamp Vught waren erbarmelijk, want de slaapplaatsen riepen door de bedden in eindeloze rijen associaties op met legbatterijen in de pluimveehouderij.
Van Gert-Jan Wolkers werd in reprise de serie over de Hadrian’s Wall getoond. Deze 117 km lange muur in Engeland werd aan het begin van de 2e eeuw na Chr. in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus gebouwd als versterkte grenslinie. Deze muur lag iets ten zuiden van de huidige grens met Schotland en is opgebouwd uit deels steen en deels turf met een breedte van 3-6 m. Ook verdedigingswerken zoals forten en wachttorens, maakten ervan deel uit. Het Adrian’s Wall Path van zo’n 135 km lengte leidt je te voet langs dit culturele erfgoed.
Van geheel andere orde was de serie van Herman Damen met als titel Van bol tot bloem. Hij liet zien hoe tulpen buiten worden gekweekt, waarna de planten worden gerooid en de bollen worden gesorteerd en verzendklaar gemaakt. Daarna worden de bollen in kassen opgekweekt tot planten die de bloemstengels leveren die bij bloemisten, op de markt, in de supermarkt en zelfs bij het tankstation als tulpen worden verkocht. Van die bloeiende tulpen zagen we voorbeelden in diverse tulpenshows, o.a. op de Keukenhof. Het tweede deel uit het 21e pianoconcert van Wolfgang Amadeus Mozart, wellicht beter bekend uit de film Elvira Madigan (1967) vormde en mooi geheel met de foto’s.
In de laatste serie van het programma nam John Klooster ons mee naar Yellowstone National Park. We zagen veel verschillende facetten van dit gebied: geisers, bergtoppen met sneeuw, rotsformaties en groene dalen. Het waren haast adembenemende en in ieder geval verstilde beelden.
Al met al was het weer goed om elkaar te ontmoeten en om samen te kijken naar hoe diverse leden hun passie voor stereofotografie in praktijk brengen. Kortom, het was een mooie verenigingsdag.
Sophieke Nijhuis-Bouma