Verslag van de 220e verenigingsdag 30 november 2024

De verenigingsdag werd bezocht door zo’n 30 personen.
Voorzitter Dennis Boersma opende de verenigingsdag met een hartelijk welkom aan de aanwezigen, maar hij had ook een droevig bericht vanwege het overlijden van Willebrord Dorresteijn op 25 november jl. Willebrord was een actief lid en leverde vaak mooie series aan voor vertoning op de verenigingsdagen, zo ook voor het programma van vandaag.

Als opening van het projectieprogramma nam Arjen Spiekstra ons mee naar de Ankeveense plassen en liet ons daar genieten van het verstilde landschap met mooie weerspiegelingen in het water. De dromerige muziek van Tim Neumark met als titel ‘Meditation: Calm’ was mooi en passend gekozen. Later op de dag zagen we in zijn serie Watervogels allerlei vogels goed in beeld gebracht, zoals aalscholvers die hun vleugels wijd uitgespreid hadden om ze zo te laten drogen. Ook liet op verschillende locaties een ijsvogel zich zien. Bij een vistrap zoals die bij het stuwcomplex bij Hagestein zat de blauwe reiger al op z’n kostje te wachten. Langs de Lek poseerden solitair of met meerdere bijeen onder andere blauwe reiger, grote zilverreiger, ooievaar, lepelaar, brandgans en kievit voor Arjens camera. Arjens drieluik werd afgesloten met de serie Leiden waarin hij vanaf NS-station Leiden Centraal een stadswandeling maakte door deze plaats en o.a. stilstond bij de Stadstimmerwerf aan het Kort Galgewater met vlak daarnaast het atelier van Rembrandt en standaardmolen De Put aan het Galgewater. Heel mooi waren de opnamen vanaf de Burcht waarbij Arjen vanaf de bovenste ring bredebasis opnames had gemaakt gericht op de beeldbepalende Hooglandse kerk. Ook veel stadspoorten, hofjes en grachten werden fraai in beeld gebracht en bij die laatste zorgde het water dan voor mooie weerspiegelingen.

De eerste serie van Jaap Hos in het programma was gemaakt tijdens een bezoek aan het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen, het eerste publiekstoegankelijke kunstdepot ter wereld. Het gebouw is op zich al een kunstwerk, want het bestaat uit 1664 lichtdoorlatende spiegels en vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Rotterdam. In de middag volgde Jaaps tweede bijdrage met deel 3 van het reisverslag van zijn wandeltocht in IJsland in 2020. Daarvan waren in 2023 deel 1 en in 2024 deel 2 al vertoond (zie 3D-Bulletin 227 en 229). Met een routekaart nam Jaap ons mee op zijn reis, waarbij naast indrukwekkende landschappen vooral papegaaiduikers met hun roep als van een kettingzaag, veelvuldig in beeld kwamen en daardoor de hoofdrol speelden in deze 3D-video. De talloze jan-van-genten op een soort rotsplateau, waren een bijzonderheid op zich.

Ook van Job van de Groep waren drie series in het programma opgenomen, waarbij hij ons allereerst meenam naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork dat vanwege bezuinigingen in zwaar weer dreigt te komen. Deze serie was al eerder vertoond tijden de NVvS-Onlinebijeenkomst in februari 2022. Vanuit Kamp Westerbork zijn meer dan 100.000 in Nederland wonende Joden op een mensonterende wijze in goederenwagons naar concentratiekampen en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië afgevoerd. Zo’n wagon is nog in het kamp aanwezig, evenals een van de barakken. Daarnaast is er een indrukwekkend ereveld voor allen voor wie kamp Westerbork het doorgangskamp was. Van heel andere orde was Jobs bezoek aan Museum Voorlinden in Wassenaar vanwege de overzichtstentoonstelling in 2022 van de wereldberoemde Britse kunstenaar Antony Gormley (1950) die in Nederland vooral bekend is door Exposure, het stalen kunstwerk op de Markerstrekdam bij de Houtribsluizen in Lelystad. Voor de tentoonstelling in Voorlinden had hij in een zaal 24.000 minimensjes (5-40 cm), gemaakt van aardekleurige klei, in een ruimte opgesteld. Je moet maar op het idee komen! Jobs derde serie ging over de Boom van Pythagoras met als vertrekpunt diens stelling (b2 = a2+ c2) waarbij a en c de rechthoekszijden van een rechthoekige driehoek zijn en b de schuine zijde. De boom bestaat uit vierkanten die gelijkbenige rechthoekige driehoeken omsluiten en naar buiten toe worden de driehoeken en rechthoeken daardoor steeds kleiner. De herhaling van het patroon in de boom is een voorbeeld van fractals en op de laatste foto zagen we met het kunstwerk van wiskundige en beeldend kunstenaar Koos Verhoeff hoe zo’n boom er in 3D uit kan zien.

Kees Kloosterboer nam ons mee naar Lourdes, de wereldberoemde bedevaartsplaats in Frankrijk. Alles ademt daar Maria en het Ave Maria van Franz Schubert was daarbij passende muziek. Kees had o.a. foto’s gemaakt van het immens grote kerkencomplex dat bestaat uit vier bovenop elkaar gebouwde kerken, en van de processie waarbij het grote aantal mensen in een rolstoel of op een brancard je niet kon ontgaan. Met de serie Oostpoort stond Kees stil bij de acht stadspoorten in Delft waarvan nu alleen nog de Oostpoort aanwezig is, omdat de andere rond 1840 moesten wijken voor stadsuitbreiding. In zijn derde serie Knotten ging het over het knotten van wilgen, waarbij oudere knotbomen een goede biotoop zijn voor planten, insecten en paddenstoelen. Kees ging daarbij ook in op de diverse toepassingsmogelijkheden van wilgenhout, bijvoorbeeld voor gereedschappenstelen, klompen en manden.

Van Willebrord Dorresteijn stonden twee series op het programma: Salon 97 en Dino World. De eerste serie ging over een internationaal congres in 1997 van en voor restauratie- en decoratieschilders, georganiseerd door het Nimeto in Utrecht, waaraan Willebrord jarenlang als docent was verbonden. We zagen o.a. bijzondere schildertechnieken zoals marmer- en houtimitatie. Dino World betrof een bezoek aan de tentoonstelling World of Dinos in de Jaarbeurs in Utrecht en de dinosauriërs waren mooi in beeld gebracht. Gert-Jan Wolkers liet in de serie Op vakantie met de XBP zien wat het resultaat is van fotograferen met de XREAL Beam Pro, een stereocamera ter grootte van een kleine tablet. Hij schreef hierover in 3D-Bulletin 230 en nu zagen we zeer uiteenlopende foto’s van prima kwaliteit gemaakt tijdens een vakantie in Frankrijk o.a. op het eiland Noirmoutier gelegen ten zuiden van de monding van de Loire, in de Bretonse kustplaats Saint Malo en in de badplaats Berck in Noord-Frankrijk.

Het laatste programmaonderdeel vóór de lunchpauze was de Stereofotocompetitie, met direct na de pauze de prijsuitreiking. Dit jaar bestond de jury uit Damir Vrančić (Slovenië) en Jeroen de Wijs. Zij hadden zich gebogen over 158 foto’s door in totaal 17 leden aangeleverd. De ingezonden foto’s waren verdeeld over de categorieën Algemeen (A), Landschappen, dieren en natuur (L) en Overige (O). Bij deze laatste categorie ging het om slechts één stereofoto, waardoor er dus geen sprake was van een competitie en er ook geen prijs is toegekend. Door de jury zijn als prijswinnaars aangewezen Robert van den Brink (1e prijs A), John Klooster (2e prijs A), en Erwin Dammers (3e prijs A), John Klooster (1e prijs L), Tjeert Olthof (2e prijs L) en Erwin Dammers (3e prijs L). Voor Dennis Boersma die als voorzitter buiten mededinging deelnam, was er een eervolle vermelding in de categorie L. Leden konden hun stem uitbrengen als publieksjury en daarvan hebben er 16 gebruik gemaakt. Daardoor viel Robert van den Brink (A) nogmaals in de prijzen en was er ook een oorkonde voor Gerard Coumou (L). Alle prijswinnaars ontvingen uit handen van Dennis hun oorkonde(s). Meer informatie over de uitslag zal worden gepubliceerd in 3D-Bulletin 231.

Het vaste programmaonderdeel Foto’s en video’s van leden begon met een korte serie van Gerard Coumou n.a.v. een recent bezoek aan Kopenhagen, waarbij de overkapping van het treinstation, een metrostation en de onbemande metro’s die op precies de goede plek bij het perron stopten, mooi in beeld waren gebracht.

Willebrord maakte ons postuum deelgenoot van de intocht van Sinterklaas in De Meern, waarbij de goedheilig man na een boottocht over de Leidse Rijn voet aan wal zette en daarna in een limousine aan zijn rondrit door De Meern begon.

Erwin Dammers bracht ons alvast in winterstemming met zijn foto’s van sneeuw in Zurich, die hij als chacha had gemaakt met zijn mobiele telefoon.

Van Jan Menzinga zagen we de serie Menkemaborg, een van de weinige overgebleven borgen in de provincie Groningen en gelegen in Uithuizen. Na een wandeling door de tuinen met allerlei beelden, kregen we binnen een inkijkje in het leven van de adel in de 17e en 18e eeuw. Heel bijzonder daarbij waren de foto’s van een van de twee aanwezige kabinetorgels, waarbij je na het openen van de deuren van het kabinet en opentrekken van de bovenste la op een orgel kunt spelen.

De serie Uitje Haarlem was een beeldverslag van het gezamenlijke uitje van de regio’s West en Midden naar Haarlem waarover Claudia Harkema schreef in 3D-Bulletin 230. Naast het Teylers Museum zagen we ook mooie foto’s van het interieur van de St. Bavokerk.

Onze Duitse zusterorganisatie DGS houdt van 2-4 mei 2025 haar congres in Leipzig en daarvan zagen we een promotieserie met daarin allerlei historische gebouwen in deze plaats.

Hekkensluiter van het programma was de destijds door Roland De Raeve gemaakte serie Indian Summer. Beeld en geluid waren weer mooi samengebracht met de gelijknamige song van Les Baxter. Naast prachtige herfstkleuren zagen we ook allerlei paddenstoelen.

Al met al was het een geslaagde verenigingsdag, niet alleen vanwege de vertoonde series en de oorkondes die konden worden uitgereikt, maar ook door de persoonlijke gesprekken.

Sophieke Nijhuis-Bouma