Tijdens deze verenigingsdag waren er ca. 35 leden aanwezig.
In zijn welkomstwoord heet Dennis de aanwezigen welkom en wijst op de tafels aan de zijkant van de zaal om de 3D-nalatenschap van Henk Reijnders te bekijken. De items zullen in 3DB 229 worden aangeboden. Ook maakt hij melding van een korte extra ALV tijden het 1e projectieblok na de lunchpauze.
De eerst getoonde serie is van Arjen Spiekstra en hij neemt ons mee naar de Loosdrechtse Plassen en de Utrechtse Vecht. Vanaf een boot heeft hij mooie sfeerbeelden gemaakt met bijvoorbeeld kopjes op het water en fraaie weerspiegelingen in het water. Langs de Vecht worden plaatsen zoals Vreeland en Loenen aan de Vecht met hun oer-Hollandse windmolens in beeld gebracht. Indrukwekkend zijn de foto’s van een replica van het 18e-eeuwse Statenjacht de Utrecht, een zeiljacht. Van 1998-2003 is er aan deze replica gewerkt. Al met al was de serie een mooi begin van deze verenigingsdag. Zijn tweede bijdrage later op de dag is gemaakt in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, waarvan het Nieuwe Hollandse Waterliniefort Hoofddijk een onderdeel is. De rotstuin herbergt niet alleen veel rotsplanten, maar vanwege de stenen die opwarmen als de zon erop schijnt, is het ook een favoriete plek van hagedissen en rond de waterpartijen houden kikkers zich op. Opnieuw een serie met mooie foto’s.
Job van de Groep liet een serie zien over de grotten van Postojna, een van de excursies van het ISU-congres in 2013 in Ljubljana (Slovenië). In dit immense grottencomplex verbaas je je over de enorme variatie aan steenformaties en de stalactieten en stalagmieten wekken de indruk dat ze gebeeldhouwd zijn, wat natuurlijk niet zo is. Van Job was ook een serie in het programma opgenomen van het bezoek aan de Budweiser Budvar-brouwerij, een van de excursies in het kader van het ISU-congres in Tsjechië in 2022. In Jobs derde serie met als titel IJsbeelden zagen we ijssculpturen in de IJsselhal in Zwolle. Deze serie was ook op de verenigingsdag op 25 maart 2023 vertoond en ook andere leden hebben van deze IJsbeelden al een serie laten zien. Deze herhaling doet niets af aan de kunstzinnigheid waarmee de ijsbeelden zijn gemaakt.
Erwin Dammers nam ons mee naar Lissabon, een stad vol indrukwekkende bouwwerken. Met de 3D-viewer van Google Earth werd ingezoomd op de te bekijken bouwwerken van de stad gevolgd door details in foto’s van Erwin zelf, zoals het Castelo de São Jorge als letterlijk het hoogtepunt van de stad. Ook zagen we de lift Elevador Santa Justa die je eenmaal op hoogte een indrukwekkend uitzicht geeft over het oude stadsdeel van Lissabon en is ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel, aan wiens naam de Eiffeltoren in Parijs verbonden is. Andere voorbeelden van cultureel erfgoed zijn het klooster Mosteiro Jerónimos met een rijkversierde kerk en een kruisgang, en de Torre de Belém, een verdedigingswerk met de daarbij behorende kanonnen.
Van Jaap Hos zagen we zijn serie Space Galaxies waarbij we met de Hubble ruimtetelescoop een ruimtereis maakten en allerlei sterrennevels zagen. Jaap converteerde een afbeelding van de telscoop in de 2D naar 3D-beeld . In Jaaps tweede serie nam hij ons weer mee naar zijn reis in 2020 naar IJsland, waarvan in 2023 deel 1 werd vertoond . Opnieuw waren we door een 3D-video deelgenoot van het ongerepte, soms ruige en indrukwekkende landschap, zoals de kloof bij de Mjóifjörður–fjord.
Luk De Rop liet ons zijn serie Wolken en bliksem zien. We kennen Luk van zijn passie voor wolken en die is ook niet verwonderlijk als je een zoon van een meteoroloog bent, de spreekwoordelijke paplepel dus. Naast wolken zagen we dit keer ook prachtig vertakte bliksemschichten, regenbogen en zonsondergangen. Luk deelt graag zijn kennis van wolkentypen met anderen en liet ons zo kennismaken met de Jacobsladder, een lichtstraal die door een gat in de wolken naar beneden schijnt en daardoor verticale lichtstrepen veroorzaakt.
Tijdens de ingelaste ALV aan het begin van de middag geeft Dennis een toelichting op het voorstel om als NVvS in 2025 het 25ste ISU-congres in Wageningen te organiseren. Vrijwel alle aanwezigen geven hun instemming hiervoor en er zijn geen tegenstemmen. Ernest van Loon wijst als congresmanager de aanwezigen op de intekenlijst in de zaal om mee te helpen met het organiseren van het congres.
Het programmaonderdeel Foto’s en Video’s van leden start met een bijdrage van Peter Evers die via Marktplaats in het bezit is gekomen van glasplaatdia’s van een Duitse bommenwerper. Theo van Dam laat ons beelden van Deventer zien: naast het hoge water van de IJssel in december 2023/januari 2024 historische beelden van de binnenstad. Vanuit de erfgoedcommissie roept hij op tot het beschikbaar stellen van beeldmateriaal, waarbij de focus op Deventer is ingegeven door het feit dat dit de woonplaats was van Peter Siero, die ons op 16 januari jl. is ontvallen en lid was van de erfgoedcommissie. Luk De Rop heeft een aantal foto’s aangeleverd van o.a. een vakantie op Mauritius.
De serie Paleis Rundāle was een eerbetoon aan Huib den Hollander die op 1 januari jl. is overleden. Huib maakte de foto’s voor deze prachtige serie tijdens een bezoek aan Letland in september 2010. De Franse tuinen bij het kasteel hebben de tuinen van Versailles als voorbeeld. Het kasteel telt maar liefst 138 zalen waarvan de restauratie begon in 1972 en nog steeds niet is afgerond. Het andante cantabile uit het 1e strijkkwartet van Tsjaikovski was mooi gekozen muziek bij deze serie.
Van Dennis Boersma zagen we de serie Tacoma Glass Art in de staat Washington. Het ging hierbij om werken van de Amerikaanse bekendste hedendaagse glaskunstenaar Dale Chihuly, die zowel glasblazer als beeldhouwer is. De in beeld gebrachte objecten getuigden alle van een verrassende kunstzinnigheid. Omdat Chihuly een voorliefde heeft voor vormen uit de natuur die hij graag plaatst in een natuurlijke omgeving, staan zijn glaskunstwerken in allerlei botanische tuinen. Jan Menzinga liet ons genieten van Leiden en zo zagen we de Stadstimmerwerf aan het Kort Galgewater met daar vlak naast het atelier van Rembrandt. Ook de standaardmolen De Put aan het Galgewater kwam in beeld, evenals de Oude Sterrewacht. Het water zorgde voor mooie weerspiegelingen. Zijn tweede serie had als titel Rijp met daarin allerlei verstilde winterse natuurbeelden, zoals een berijpt trechterspinneweb en dito rozebottels en grassen.
Als eerbetoon aan Peter Siero die zoals al is vermeld recent was overleden, werd zijn serie De reuzen van Royal de Luxe getoond. Deze video is opgenomen in augustus 2018 toen het Franse gezelschap Royal de Luxe met hun drie reuzen straattheater maakten in Leeuwarden, dat in2018 de Europese culturele hoofdstad was. Deze reuzen waren De Duiker, Het Meisje en Xolo de hond. Beelden van dit straattheater hebben we eerder ook van andere clubleden gezien, maar dat doet niets af aan de mooie serie van Peter.
Van heel andere orde was de serie van Gerwald Hazelaar met als titel Living Village Festival 2., waarvan we in 2022 al deel 1 hadden gezien. Dit in Dalfsen (Ov.) gehouden festival stond bekend als een festival voor vrije geesten op sandalen en met wijde broeken, dreadlocks en houten kralen. De sfeer ademde de jaren zestig en zeventig en dat zagen we ook op de video die Gerwald ons nu liet zien. Gewaagd daarbij was een danceact met vuur. Het programma werd afgesloten met deel 2 van De aarde is rond. Rik van Schagen had enkele jaren geleden al deel 1 laten zien en ronde objecten waren opnieuw het thema van de foto’s.
Al met al was het een geslaagde dag, niet alleen vanwege de vertoonde series, maar ook door de liveontmoetingen.
Sophieke Nijhuis-Bouma