Verslag van de 221e verenigingsdag 25 januari 2025

We starten het begin van de verenigingsdag met ruim 25 aanwezige leden, maar het middagpgrogramma werd bezocht door een kleine 40 personen.

Voorzitter Dennis Boersma opende deze eerste verenigingsdag in 2025 met een hartelijk welkom aan de aanwezigen. Als opening van het projectieprogramma zagen we voor het congres in 2025 de ISU-promotiefilm die Robert van den Brink samen met andere clubleden heeft gemaakt. Deze film stond ook op het programma van de verenigingsdagen in mei en september 2024.

Arjen Spiekstra nam ons mee in drie stadswandelingen, met als eerste die in Maassluis, de plaats waar onze overleden ereleden Jaap van Loon en Johan Steketee hebben gewoond, waardoor we ook al allerlei stereofoto’s van dit stadje hebben gezien. De naam Maassluis doet al vermoeden dat er een sluis is die (indirect) in verbinding staat met de Maas, en dat is de Monstersche sluis die de Noordvliet met de haven van Maassluis verbindt. Via via staat de Noordvliet in verbinding met de Maas. Ook zagen we de Veerstraat en dan blijkt het te gaan om de straat naar het veer tussen Maasluis en Rozenburg. Arjen bezocht ook het Nationaal Sleepvaart Museum, dat een aan sleepboten, berging bijbehorende bedrijfstakken gewijd museum is, en hij liet ons de bronzen plaquette zien die een eerbetoon aan de schrijver Jan de Hartog (1914-2002), beroemd en bekend vanwege zijn roman Hollands Glorie is.
Arjens tweede stedentrip was in Schoonhoven, een vestingstadje dat al in de 13e eeuw bestond. In deze plaats staat een beeld van Olivier van Noort, een Nederlandse ontdekkingsreiziger die als eerste Nederlander rond de wereld voer en in 1627 in Schoonhoven overleed. Arjen had het beeld van Olivier van Noort mooi vastgelegd, evenals de Grote- of Bartholomeuskerk, waarbij de kerk gezien de omvang z’n eerste naam zeker eer aan doet. Overigens is Olivier van Noort in deze kerk begraven. De watertoren uit 1904 is eveneens een beeldbepalend object en de Veerpoort uit 1601 die Arjen ons liet zien, ligt aan de Lekzijde van Schoonhoven en de naam verwijst naar de veerpont over de Lek tussen Schoonhoven en Gelkenes.
Arjens bijdrage over Oudewater bleek een beeldverslag te zijn van een uitstapje van regio West. Ook dit stadje had Arjen voor ons weer mooi in beeld gebracht, waarbij het stadhuis met z’n trapgevels niet helemaal zo oud is als het lijkt te zijn. In het oorspronkelijke gebouw uit 1588 woedde in 1968 een brand, maar is daarna in 1972 geheel volgens het oorspronkelijke bestek gerestaureerd.

Gert-Jan Wolkers liet met foto’s en videofragmenten zijn eerste ervaringen zien met de Acer ASEC 1 (zie t.z.t. 3D-Bulletin 232). In het programma was ook ISU CODE 31a opgenomen, waarbij CODE staat voor Club Online Digital Exchange, dus niks geen geheimzinnig gedoe! Naast onze zusterorganisaties uit Berlijn, Oostenrijk en Ljubljana, kwam ook onze vereniging in beeld met foto’s van John Klooster, Theo van Dam, Cor van Wageningen, René Vonk, Gert-Jan Wolkers, Simone Wolkers en Rik van Schagen.

In de serie Guadeloupe nam Luk De Rop ons mee naar Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caraïbische Zee. Het eiland meet een oppervlakte van ruim 1700 km2 , dus zo’n 15 % groter dan de provincie Utrecht, en heeft de vorm van twee vleugels. Luk liet ons mooie beelden zien van de vogels en planten die voorkomen op het westelijk deel van het eiland. Ook brachten we een bezoek aan de dierentuin waar we in een min of meer natuurlijke habitat ringstaartmaki’s zagen.

Na de lunchpauze werd ons eind november 2024 overleden clublid Willebrord Dorresteijn herdacht in diverse series. Arjen Spiekstra had een serie samengesteld met allerlei foto’s van Willebrord, veelal als actief stereofotograaf, maar ook samen met Willy genietend van het leven. De series gemaakt door Willebrord die we vervolgens zagen, waren deels al eerder vertoond tijdens NVvS-verenigingsdagen zoals Coulours of Sealife en China Light. Nieuw was in ieder geval de serie Costa Rica over het bezoek van Willebrord en Willy aan dit land, wat resulteerde in vele mooie natuuropnamen. Zo zagen we onder andere vogels, een kaaiman, termieten en een boa constrictor, een geduchte wurgslang. In de serie Flowers and art waren we weer terug op Nederlandse bodem, want dit is een serie die is gemaakt op de Keukenhof waarbij naast de bloeiende bloembollen ook allerlei kunstobjecten in beeld waren gebracht.

In het vaste programmaonderdeel Foto’s en video’s van leden liet Luk De Rop ons foto’s zien van allerlei fenomenen in de lucht, zoals wolkenluchten, regenbogen, bliksems en lichtende nachtwolken. Voor het 3D-effect maakte hij gebruik van een afstand van 130 m , wat fraaie hyperstereofoto’s opleverde.

In de serie Hoe laat is het? liet Job van de Groep allerlei typen zonnewijzers zien, waaronder de oudste zonnewijzer in Nederland. Deze bevindt zich aan een van de muur van de Jacobikerk in Utrecht en is daar in 1463 geplaatst. Job nam ons ook mee naar de tentoonstelling van Ron Mueck in museum Voorlinden in Wassenaar. In de tweede helft van 2024 waren daar de verbluffend realistische en intieme beelden met daarbij ongelooflijke aandacht voor details, universele ervaringen en gevoelens van de mens, van deze Australische kunstenaar (1958) te zien. Heel bijzonder was de ruimte met daarin allemaal op elkaar gestapelde schedels. Rik van Schagen had op de Open Dag in september 2024 al zijn foto-impressies van deze tentoonstelling laten zien.

Erwin Dammers liet ons zien dat Las Vegas eigenlijk één groot attractiepark is, waarbij de enorm grote zalen van de casino’s niet ontbraken. Opvallend waren ook de vele nagebouwde bouwwerken zoals de Eiffeltoren. Las Vegas at night leverde mooie sfeerbeelden op en Viva Las Vegas en Leaving Las Vegas waren toepasselijke muziek bij deze serie.

Jan Menzinga liet ons vervolgens zien dat er ook in Nederland activiteiten zijn die onder de noemer publiekstrekker vallen, zoals de Etstoel, een 17e eeuws festijn dat jaarlijks op de derde zaterdag in augustus wordt gehouden in de Drentse plaats Anloo. In 2024 was het de 38ste keer en de naam verwijst naar de Etstoel die tot 1791 het hoogste rechtscollege in de provincie Drenthe was. Het festijn werd gehouden rond de 12de eeuwse Magnuskerk in romaanse bouwstijl en in deze kerk werd destijds recht gesproken door de Etstoel.

In de serie Venedig werden we door Hannes Wirth meegenomen naar Venetië, misschien wel de mooiste stad ter wereld. Het is één groot, romantisch openluchtmuseum waar de ene straathoek nog fotogenieker is dan de andere. In de serie van Hannes ontbraken de rijkversierde gondels, het Canal Grande en de immens grote Basiliek van San Marco niet. Daarnaast zagen we hoe gondels en Venetiaans glas worden vervaardigd en kregen we een indruk van de Venetiaanse kleurrijke kostuums en bijbehorende maskers. De serie begon voor zonsopkomst en eindigde na zonsondergang, wat een bijzondere sfeer aan ons fotobezoek aan Venetië gaf.

De laatste stedentrip van het programma was naar de Tsjechische hoofdstad Praag, een stad met talloze monumenten. Frans van de Kamp had enkele highlights van de stad mooi vastgelegd, zoals de rivier de Moldau, die de stad in tweeën verdeeld, en de hooggelegen Praagse burcht met daarbinnen de gotische pracht van de St. Vituskathedraal. Ook het monument met het borstbeeld van de beroemde Tsjechische dichter en schrijver Vítězslav Hálek (1835-1874) was mooi in beeld gebracht.

Al met al was het een geslaagde verenigingsdag, niet alleen vanwege de vertoonde series, maar ook door de persoonlijke gesprekken.

Sophieke Nijhuis-Bouma